Satokausitaulukko ja lajikkeet

Satokausi

 

KESÄKUU

HEINÄKUU

ELOKUU

SYYSKUU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mansikkakausi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malling Centenary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murano, Aurora Karima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Favori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonsation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadelma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karhunvadelma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kesäperuna Annabelle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kausivihannekset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kesäherne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lajikkeet

Mansikka

Mansikan makuun vaikuttaa hyvin suuresti lajike, sen lisäksi sääolosuhteet, kalium lannoitus, marjojen kypsyysaste ja poiminnan jälkeinen säilytys. Unohtamatta sitä että meillä jokaisella ihmisellä on erilainen makumieltymys.  Sokerin makeuteen makuaisti tottuu helpoiten, niinpä useimmiten sokerisimmat marjat mielletään makeimmaksi, mutta makuaisti voi muuttua kun maistelee hapokkaampia marjoja ja sen jälkeen oppii maistamaan niistäkin makeutta ja erilaisia aromeita.

Mansikka ei kestä poiminnan jälkeen kovaa käsittelyä eikä korkeita lämpötiloja. Herkkä marja kannattaakin pakastaa mahdollisimman tuoreena - mielellään samana päivänä.

Malling Centenary

Jos arvostat mansikassa ulkonäköä ja kestävyyttä, valintasi on Malling Centenary. Tämä "täydellinen mansikka" on kuin kuvakirjasta; kiiltäväpintainen, kaunis muodoltaan ja väriltään, kiinteä ja kestävä sisältä. Maku on miedon miellyttävä ja tuoksu ihana. Marjat ovat kookkaita ja säännöllisen muotoisia, joten ne sopivat erityisesti näyttäviksi koristeiksi leivonnaisiin. Sopii erityisesti pakastukseen, leivonnaisiin ja tuoreena herkutteluun. Hilloon sopivan kiinteä, mutta väriltään hiukan vaalea.

Kasvatamme lajiketta kesäkuulta elokuulle.

Magnum

Tästä lajikkeesta ei puutu makeutta ja ulkonäköä! Miellyttävä marjan rakenne ja maku ovat tehneet Magnumista monen suosikin. Sopii kaikkeen käyttöön. Väriltään marja on mansikan punainen, myös sisältä.

Kesällä 2022 viljelyssä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Murano, Aurora Karima ja Favori

Jatkuvasatoiset mansikkalajikkeemme. Taimi kukkii koko kesän ja marjoja riiittää Juhannuksen jälkeisestä viikosta aina viimeiseen poimintaan saakka syyskuussa.

Murano: Sopii erityisesti tuorekäyttöön hyvän kestävyytensä takia. Kakun päällä säilyttää tuoreen ulkonäön pitkään. Muodoltaan marjat ovat suippokärkisiä, hiukan pitkulaisia, väriltään vaaleahkon punaisia, sisältä vaaleita. Ensimmäisen kesän perusteella suosittu lajike maultaankin. Pakasteenakin toimii, kiinteä marja. Miellyttävä tuoksu säilyy myös pakastettuna.

Favori ja Aurora Karima ovat meille uusia tuttavuuksia. Favorita on paljon kehuttu herkullisen makuiseksi. Maun sopivuus omaan suuhun selviää vain maistamalla! Onneksi näitä molempia voi maistella pitkin kesää jatkuvan satonsa ansiosta.

Sonsation

Jos herkullisin mansikka maistuu makealta ja näyttää kauniilta, valitse Sonsation-lajikkeen erittäin makeaa mansikkaa.  Väritys on kirkkaan punainen ja koostumus tuntuu suussa pehmeältä. Marja pehmenee myös nopeasti säilytyksessä. Sopii erityisesti smoothieen, mehun valmistukseen ja sellaisenaan syötäväksi, mutta kakun päällä pehmenee helposti.

Pääsatokauden avomaan lajike, siis heinäkuun mansikka!

Faith

Isokokoinen ja rakenteeltaan kiinteä marja. Maku miellyttävän mansikkainen.

Loppukesän avomaan marja heinäkuun lopulta elokuun puoliväliin.


Vadelma ja Karhunvadelma

Glen Ample

Nämä vadelmat ovat valtavan isoja pyöreitä ja kauniin värisiä marjoja, joissa on vadelman maku ja makeus. Marjat ovat melko kestäviä koostumukseltaan, mutta aina parhaimmillaan vasta poimittuina.

Satokausi kestää heinäkuun alusta syyskuulle.

Loch Ness

Karhunvadelmalajikkeemme marjat ovat valtavan kokoisi, pitkulaisia jättejä, kypsinä väriltään melkein mustia. Marjan malto on violetin musta. Karhunvadelman marjan erittäin makea aromi tulee esiin vasta, kun marja on aivan kypsä, juuri ennen kuin marja pehmenee liikaa. Kypsyysastetta on mahdotonta erottaa pelkästään väristä. Mustan marjan muuttuessa kiiltävästä mattapintaiseksi, aromi on parhaimmillaan. Jääkaapissa marjat säilyvät useita päiviä syötävinä.

Täällä pohjoisessa marjat kypsyvät hitaasti ja kausi alkaa heinäkuussa kestäen syyspakkasiin saakka.

Vihannekset

Silpoydinherne Prelado ja Onward

Prelado on lajikkeista aikaisempi. Onwardin palot ovat suuria ja paksuja. Molemmat maultaan mietoja ja makeita.

Kahta lajiketta käyttämällä satokausi kestää heinäkuun alkupuoliskolta elokuun alkupuolelle.

Kesäperuna Annabelle

Annabelle on aivan mahtavan makuinen peruna varhais- ja kesäperunana. Muodoltaan hiukan pitkulainen ja keltamaltoinen kiinteä yleisperuna.

Kasvatamme perunan kasvutunneleissa purkeissa puhtaassa kasvualustassa, jolloin mukuloista tulee täysin puhtaita mullasta ja taudeista.

Kesäsipuli

Istukassipulista tunnelissa kasvatetut kesäsipulit maistuvat maukkaiden uusien perunoiden kanssa taivaalliselta.

Kausivihannekset

Kuluvana kesänä panostamme uutuutena erilaisten satokauden kasvisten viljelyyn ja kokeilemme, mitkä meiltä onnistuu kasvattaa ja mitkä ei. Taimia on tulossa mm. sokerimaissista, härkäpavusta, porkkanasta, punajuuresta, nauriista, lantusta, kaalista, valkosipulista,...